poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Tort




Pyszny tort doskonały na urodziny.
Smaki mas oraz biszkoptów doskonale się ze sobą zgrywają.
Polecam wypróbować bo naprawdę warto.

Biszkopt kakaowy:

-5 jaj
-3/4 szklanki mąki tortowej
-1/4 szklanki kakao
-1/2 szklanki cukru kryształu

Białka ubić na sztywno.Dodać cukier ubijac aż do jego zaniku.Dodać żółtka zmiksować dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao.
Piec w tortownicy wyłożonej folią(tylko spód) w temp 165 C około 25-30 minut.
Wystudzić przekroić na dwa krążki.

Biszkopt orzechowy:

-80 gram zmielonych orzechów włoskich
-4 białka
-4 łyżki cukru
-1 łyżka mąki pszennej

Białka ubić na sztywno,dodać cukier ubijać do jego zaniku.Dodać mąkę z orzechami delikatnie wymieszać łyżką.
Upiec krążek w tortownicy wyłożonej folią aluminiową.Po upieczeniu należy jak najszybciej zdjąć folię z ciasta.Wystudzić

Masa serowa

-500 gram sera białego półtłustego dwukrotnie zmielonego w maszynce
-500 gram śmietany 36 %
-1,5 łyżki żelatyny
-1/3 szklanki cukru pudru

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Odstawić na 5 minut.Po tym czasie wstawić na palnik i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia.Ostudzić by pozostała lekko ciepła.
Śmietaną ubić ,dodać cukier puder ubijać chwilę,dolać lekko ciepłą żelatynę cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.Trzeba to zrobić szybko by żelatyna po zetknięciu z zimną masą nie ścieła się.
Dodawać ser biały.Podzielić na około pół.Odstawić do lodówki.

Masa czekoladowa(należy przygotować dzień wcześniej:

-500 gram śmietany 36%
-200 gram czekolady mlecznej

Śmietanę umieścić w rondelku.Dodać połamaną czekoladę.Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Masę wyjąć  i zmiksować mikserem na najwyższych obrotach do jej odpowiedniego zgęstnienia.

Należy wykonać poncz z wody, rumu i cytryny.Powinno być go w ilości jednej szklanki.

Przekładać:

Blat czekoladowy( naponczowany)
Masa serowa
Blat orzechowy (nie ponczujemy)
Masa czekoladowa

Resztę masy serowej należy wykorzystać na boki i wierzch tortu.
Można też wierzch zrobić czekoladowy odkładając trochę masy czekoladowej.
Udekorować.U mnie dekoracją były róże z masy cukrowej oraz prażone z cukrem rozdrobnione migdały.
Smacznego






czwartek, 11 kwietnia 2013

Maślane ciastka earl grey z nutą pomarańczy



Ciasteczka które rozpływają się w ustach.
Pyszne, aromatyczne, mocno maślane.
Zadowolą każdego.
Można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze(o ile zostaną:))
Polecam
Przepis od Dorotki

Składniki:

-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki zmielonych liści herbaty earl grey(lub 4 torebki)
-1/2 łyżeczki soli
-230 gram masła w temperaturze pokojowej
-pół szklanki cukru pudru
-skórka otarta z jednej pomarańczy

Masło utrzeć na puch dodać cukier i sól ucierać do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z herbatą,dodać wraz ze skórką pomarańczową  do  masy maślanej zmiksować.
Z ciasta utoczyć dwa długie wałki o średnicy ok3 cm.Zawinąć w folię aluminiową włożyć do zamrażarki na 45-60 minut.
Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki ok 4 mm szerokości ostrym nożem.
Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp 180C ok 15-20 minut do zrumienienia brzegów.
Smacznego

środa, 3 kwietnia 2013

Razowiec



Chleb rosnący baaaardzo powoli.Tak wolno że wreszcie usnęłam i został na całą noc w koszyku do wyrastania w ciepłym miejscu.
I dobrze mu to zrobiło:))
Chleb treściwy,gęsty,ciężki,lekko wilgotny.
Kwaskowy z nutą słodkości.
Na zakwasie.
Bardzo dobry.
Spróbujcie.

Składniki:

-300 gram mleka
-150 gram wody
-200 gram zakwasu żytniego
-600 gram mąki pszennej razowej
-50 gram mąki żytniej
-100 gram płatków owsianych
-łyżka soli
-3 łyżeczki miodu

Składniki umieścić w mikserze w kolejności płynne,sypkie.Wyrobić końcówkami z hakiem przez ok 10 minut.
Lekko natłuścić oliwą z oliwek i zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny trzykrotnie go w tym czasie składając.
Po tym czasie chleb umieścić w koszyku suto wysypanym mąką i zostawić go przykry ściereczką na całą noc.
Rano nagrzać piekarnik z kamieniem do 210 C.Przełożyć chleb ,piec 35 minut.
Wyjąć wystudzić na kratce.
Smacznego.




Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...