wtorek, 10 września 2013

Biała pasta rybna



Dziś na szybko przygotowałam pastę rybną.
Zjedzona w mig w ostatniej chwili wyrwałam resztę by zrobić foto :)
Pasta jest pyszna ,sycąca o wyrazistym smaku.
Polecam kiedy nie macie pomysłu na kolację.

Składniki:

-duża makrela wędzona
- mała cebulka biała
- 5 ogórków kiszonych
-puszka groszku konserwowego
-3 ugotowane jaja na twardo
-pieprz
- przyprawa czubrica zielona
-łyżka majonezu

Makrelę obrać z ości porwać na małe kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę,ogórki w pół plasterki.jaja w grubą kostkę.
Składniki połączyć doprawić przyprawami lekko wymieszać z majonezem.
Najlepiej smakuje ze swojskim chlebkiem:)
Smacznego.


poniedziałek, 2 września 2013

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi


Pyszny chleb.
Na zakwasie.
Mięsisty,wysoki z miękką chrupiącą skórką.
Dodatek płatków owsianych sprawia że jest mega pożywny i zdrowy.
Przepis oczywiście od Dorotki
Wypróbujcie.Warto!

Składniki

-120 gram aktywnego zakwasu żytniego
-450 gram mąki pszennej chlebowej
-150 gram mąki orkiszowej
-15 gram świeżych drożdży
-450 gram ciepłej wody
-łyżka miodu
-łyżka soli
-40 gram płatków owsianych

 Płatki uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni.Odłożyć.
Resztę składników umieścić w misie i zmiksować mikserem z hakiem przez 7-8 minut.
Ciasto odłożyć na 10 minut.Po tym czasie dodać płatki i  zmiksować przez kolejna 5 minut.
Ciasto odłożyć(ja robię to w misie w której miksowałam) do wyrośnięcia do podwojenia objętości (około 2 godziny).
Nie mam jeszcze koszyka do wyrastania chleba więc piekę w naczyniu  żaroodpornym i tam też zostawiam do drugiego wyrastania.
 Ciasto wyłożyć do  naczynia w którym będziemy piec wcześniej wysmarowanego oliwą i wysypanego otrębami.
Naciąć gęsto i mocno nożem i zostawić do wyrośnięcia.



Ciasto rośnie bardzo szybko.U mnie góra godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 250 C.Umieścić w nim miseczkę z wodą.
Włożyć chleb i zmniejszyć temperaturę do 225 C.Piec 35 minut(u mnie jeden duży bochenek ).
Wystudzić na kratce.
Smacznego


Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...