piątek, 9 stycznia 2015

Budyń kokosowy

Prosty w wykonaniu budyń dla osób z nie tolerancją glutenu.
Pyszny ,mocno kokosowy.

Składniki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-żółtko
-środek z polowy laski wanilii
-mleko kokosowe ok 300 ml*
-cukier trzcinowy

Mleko kokosowe można pozyskać w dwojaki sposób.Można kupić w sklepie w puszce lub zrobić samemu w domu.W tym celu należy kilka łyżek wiórek kokosowych zmiksować z wodą w blenderze.Potem należy wylać wszystko na sitko i mamy mleko, natomiast wiórki można wykorzystać do ciasta lub ozdobić budyń.
Ja mieszam około 200 ml takiego własnoręcznie zrobionego mleka i dopełniam go tym z puszki.
Z podanej porcji mleka odlać pół szklanki.Resztę zagotować z wanilią a w połowie zmiksować żółtko i mąkę.Wylać na gotujące się mleko mieszać aż zgęstnieje.Po zestawieniu z palnika posłodzić wylać do miseczki .Można podawać z owocami(u mnie jagody).
Smacznego

niedziela, 4 stycznia 2015

Strudel makowy

Mimo że to typowo świąteczne ciasto ja upiekłam go wyjątkowo na Nowy Rok i bardzo jestem z tego faktu zadowolona.Po świątecznym obżarstwie smakował wyjątkowo i sama nie wiem czemu tak pieknie mi wyrósł ,tak idealnie się upiekł.
Przepis jest bardzo prosty.
Z podanych składników wychodzą trzy bardzo duże strudle.Ja zazwyczaj robię z jednej trzeciej porcji.


Składniki na ciasto

-1 kg mąki pszennej
-5 dag drożdży
-6 jaj
-szklanka cukru
-pół szklanki śmietany
-trzy czwarte szklanki mleka
-250 dag margaryny
-szczypta soli

Drożdże rozpuścić w śmietanie.Odłożyc na chwilę.
Margarynę rozpuścić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać do masy przesianą mąkę i resztę składników wyrobic ciasto aż będzie gładkie.Odstawić na noc do lodówki lub jeśli robimy je tego samego dnia na kilka godzin w miejsce o temp pokojowej.

Masa makowa

-1 kg maku
-20 dag cukru
-15 dag margaryny
-3 jajka
-orzechy ,rodzynki,skórka pomarańczowa dowolna ilość
-pół szkanki miodu

Mak przekręcić przez maszynkę dwa razy.Żółtka utrzeć z cukrem na puch.Białka ubić na sztywno.
Rozpuścić miód z margaryną dodać resztę składników.Delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na trzy części.
Każdą rozwałkować na prostokąt około pół cm grubości.
Nakladać mak zostawiając około trzech centymetrów wolnych brzegów.
Ciasto zwinąć w roladę.Następnie roladę zawinąć ciasno w pergamin ,jego brzegi oraz koniec powinny znależć się pod spodem strudla.
Pozostawić na kilkanaście minut następnie upiec na brązowo w piekarniku w 180C.Strudel będzie się piekł 40-50 minut.Jeśli zbyt szybko zrumieni się na wierzchu a boki będą białe należy przykryc go folią.Po upieczeniu strudel należy zostawić w pergaminie do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego





Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...