niedziela, 16 października 2016

Rolada trójkolorowa


Rolada na którą przepis wyciagnełam od pani kucharzacej w jednym z polskich hoteli skradla moje serce od pierwszego kęsa.
Jest pyszna,puszysta po prostu idealna.
Wspaniała na przyjecia!!
Najlepiej smakuje na drugi ,trzeci dzień.
Zaraz zrobię ją kolejny raz i kolejny raz skradnie serce gości.

Skladniki

Ciasto zielone

2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki szpinaku zblendowanego (lub blanszowanego drobno pokrojonego)

Ciasto żółte 

2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki  serka feta

Ciasto pomarańczowe 

2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki Ajvaru(pasta bakłażanowo-paprykowa)

Każde z ciast robimy oddzielnie.
Zasada jest ta sama.Bialka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno.
Do żółtek dodajemy resztę składników krótko miksujemy.Dodajemy białka delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasta wylewamy jedno obok drugiego na papier na dużą blachę (ta z piekarnika jest idealna).
Można delikatnie przemieszać widelcem. U mnie wyglada to tak 


Pieczemy w 190 stopniach 20 minut.Ciasto powinno sie lekko zarumienić.
Po wyjeciu z piekarnika natychmiast zrywamy papier .
Na wilgotną ściereczkę kładziemy papier na nie roladę zerwana strona do góry i zawijamy roladę.Studzimy.

Nadzienie

-400 gram serka mascarpone
- garść natki pietruszki
-pieprz mielony
- ok 250 gram szynki( najlepiej pakowanej juz cienko pokrojonej bez skórki)

Wszystkie skladniki oprócz szynki mieszamy ze sobą.
Roladę rozwijamy i układamy polowa serka- szynka- polowa serka.
Zwijamy roladę i dadatkowo zawijamy w papier do pieczenia.
Chłodzimy w lodówce najmniej noc.
Smacznego.



piątek, 14 października 2016

Nalesniki kokosowo- ryżowe




Coś wspaniałego!!!
Delikatne rozplywajace się w ustach. Bardzo dobrze sie smażą sa bardzo sycące.
 Podane z masłem orzechowym,powidlami, twarogiem ze śmietaną i sosem Suzette Tutaj sos i są takie pyszne jak mało co.
Ps.Tak ,tak lubimy te wszystkie składniki w jednym naleśniku 😉

Składniki na ciasto naleśnikowe

- dwa jajka
- dwie lyzki oleju rzepakowego
- pół puszki mleka kokosowego uprzednio wymieszango na gładką masę
-około 3/4 szklanki mąki ryżowej

Skladniki wymieszać za pomoca miksera.
Jesli masa jest zbyt rzadka należy dodać troche mąki,jesli zbyt gęsta wody lub mleka kokosowego.
Z podanych składników wyszło mi 6 naleśników średniej wielkości.
Nalesniki jeszcze cieole smarujemy odrobina masła orzechowego niesłodzonego.
Na masło kładziemy ser,na koniec powidla.Zwijamy w chusteczki polewamy sosem Suzette.
Smacznego.




środa, 12 października 2016

Złote ciasto z kokosem i kremem budyniowym.




To proste w wykonaniu ciasto znikło w mig w moim domu.
Wcale mnie to nie dziwi bo krem budyniowy to najlepszy krem tego typu jaki jadłam do tej pory a dodatek wiórek kokosowych sprawia że ciasto rozplywa sie w ustach.
Radzę też zanotować sobie przepis na biszkopt- rośnie duży i prosty jak stół 😁

Skladniki na biszkopt

-5 jajek
-3/4 szklanki cukru kryształu 
- szklanka z czubkiem mąki 
- łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier .Miksujemy około 5 minut. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach w prostokatnej blaszce.
Ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż.

Masa budyniowa
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- czubata łyżką cukru waniliowego( z prawdziwa wanilią)
- 750 ml mleka
- pol szklanki cukru kryształu 
-2 żółtka 
-6 łyżek wiorek kokosowych
- dodatkowo 200 gram masła 

Odkladamy 200 ml mleka dodajac do niego żółtka,budyni3,cukier waniliowy.
Reszte mleka z cukrem kryształem i wiórkami zagotowujemy i dodajemy do niego pozostałą część mleka.Gotujemy budyń.Studzimy.
Maslo ubijamy na puch dodajemy po łyżce budyniu.

Posypka kokosowa

- 50 gram masła 
-100 gram wiorek kokosowych

Masło rozpuszczamy na patelni.Wrzucamy wiórki kokosowe lekko rumienimy caly czas mieszając.Studzimy.

Ukladamy:
Polowa biszkoptu
2/3 masy budyniowej
Polowa biszkoptu
1/3 masy budyniowej
Prażone wiórki kokosowe

Smacznego

sobota, 8 października 2016

Ciasto czekoladowe z bezą i musem cytrynowym


Napisalabym coś slowem wstepu o tym cieście....ale będę sie powtarzać bo wszystkie ochy i achy napisala Dorotka z MW skąd zaczerpnełam przepis.
Zmienilam tylko górę i tak smakuje mi o wiele bardziej( nigdy nie pieklam tej wersji bez bezy).
Ciasto jest obłędne.Koniec kropka.
Jeśli chcecie sie uzależnić od tego smaku polecam upiec....ja wracam do niego juz któryś raz z kolei.
Link tutaj . Za pierwszym razem ciasto wydawalo mi się mega trudne do wykonania ale teraz kiedy przepis znam praktycznie na pamięć😉
Bardzo polecam!!!

Skladniki na ciasto

-4 jajka
- 150 gram cukru
- 45 gram kakao przesianego

Żółtka ubic z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao zmiksować. Dodać ubite na sztywno białka krotko zmiksowac na najwyzszych obrotach miksera.
Okrągłą forme wylozyc papierem do pieczenia( czesniej go zmiać w kule potem rozprostowac to ulatwi wyłożenie okrągłej formy).Wyłożyc ciasto wyrównać.
Piec do 40 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z formy i z jeszcze cieplego zerwać papier.
Wystudzić.

Skladniki na mus cytrynowy

- szklanka cukru
- ok 1/3 do 1/2 szklanki wycisnietego soku z cytryny
-otarta skórka z cytryny
-4 żółtka
- 115 gram masla w temperaturze pokojowej
- 200 gram śmietany kremówki 30 lub 36%

Sok z cytryny z połową cukru umieścić w garnku z grubym dnem.Zagotować do rozpuszczenia sie cukru.W tym samym czasie ubić żółtka z pozostałą połową cukru na puch.Goracy sok cytrynowy wlewać do żółtek nie przerywajac ubijania .
Mus przelać spowrotem do garnka.Podgrzewać ciagle mieszajac aż zabulgocze.Mus bardzo sie przypala ja gotuje go bardzo szybko w ostatniej fazie nie mieszam tylko czekam az pojawi sie pierwszy bąbel i zdejmuje z palnika i od razu przelewam do misy.
Goracy mus umieścić we wsoomnianej misie miksera.Ubijać przez kilkanaście minut aż napuszy sie i wystygnie. Nie przerywajac miksowania dodawac po malym kawalku masła w temp pokojowej.Dadać skórkę z cytryny oraz ubitą śmietanę kremówkę.
Mus wyłożyć na zimne ciasto i schlodzic w lodówce.

Beza

-160 gram bialek( powinny wystarczyc te pozostale z musu jesli nie dodać)
-240 cukru kryształu
- szczypta soli

Bialka z solą ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier. Ubijać aż do zaniku cukru przy sprawdzaniu palcami czy jest wyczuwalny.
Bezę umieścić w tej samej formie w której pieczony był spód ciasta na papierze do pieczenia zostawiajac okolo 2 cm wolnego brzegu.Beza podczas pieczenia rośnie i wypełnia tą przestrzeń.
Piec w 140 stopniach oloko 1,5 godziny lub odpowiednio dłużej jeśli jeszcze nie jest sucha
Wystudzoną umiescic na musie cytrynowym.
Ciato przechowywać w lodówce pod przykryciem z delikatnym dojeciem powietrza.
Smacznego



Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...