Myślę co w tym roku zagości na moim stole.Jakie słodkości, jakie ozdoby zdołam wyczarować.
Będzie to na pewno utrudnione przez mocne ograniczenia czasowe.
Postanowiłam zrobić na próbę pierniczki.
Receptura pochodzi z jednego ,składanie z drugiego przepisu.
Chciałam aby pierniczki były miękkie od razu po upieczeniu stąd mój wybór padł na Lebkuchen od Dorotki. A ze chciałam by było mega słodko nie mogłam odpuścić czekolady,konfitury i słodkiego kształtu serduszek.
Składniki na dwie porcje(około 70 sztuk ciasteczek):
-500 gram mąki pszennej
-170 gram migdałów zmielonych na mąkę
-6 łyżeczek przyprawy korzennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody (proszku i sody użyłam dokładnie tyle bo nie chciałam by ciasteczka były zbyt wysokie)
-400 ml miodu
-170 gram masła lub dobrej margaryny
-łyżka skórki kandyzowanej pomarańczy i cytryny
Suche składniki wymieszać.
Masło i miód rozpuścić lekko przestudzić.
Skórkę maksymalnie rozdrobnić.
Połączyć za pomocą miksera składniki mokre i sypkie.Ciasto przykryć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Ciasto w tym czasie zgęstnieje.
Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części.Każdą rozwałkować na ok 3 mm grubości.Wykrawać kółka ,na jedno nałożyć konfiturę ,przykryć drugim,lekko docisnąć,wykroić serduszko.Postępować tak do wyczerpania składników.
Ciastka piec ok 20 min(każdą kolejną porcję trochę krócej jeśli piekarnik pracuje cały czas) w temp 175 C.
Ciasteczka przed upieczeniem:
Po upieczeniu:
Wystudzone polać polewą czekoladową.
Polewa:
-100 gram gorzkiej czekolady
-2 łyżki margaryny
Składniki rozpuścić w garnuszku natychmiast pokrywać wierzch ciasteczka.
Ciasteczka są pyszne,miękkie już tego samego dnia,nie za słodkie.Na pewno upiekę je niedługo znowu.
Smacznego :)
ale pysznie wyglądają :) Może zrobię...;p narobiłaś mi ochoty :D
OdpowiedzUsuńoj domyślam się, że smakują nieziemsko :) wyglądają obłędnie! a pewnie pachną wspaniale. A mnie okres świąteczny udzielił się w tym roku juz na początku listopada:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie są pyszne.Wystarczy je trzymać w pojemniku z jabłkiem i delektować się rozływającym się korzennym smakiem pierników:)
OdpowiedzUsuń