Kto z Was nie lubi sernika ????
Ja też nie znam takiej osoby;)
Ten przepis znalazłam u Dorotki
Pyszny,mocny ,tradycyjny sernik.
Mój faworyt.
Mimo tego że trochę opada jest nadal wysokim ciastem i pięknie się prezentuje.
Polecam
Składniki:
-kilogram półtłustego sera białego
-5 jaj
- 20 dag cukru kryształu
-20 dag margaryny Kasia
-5 łyżek kaszy manny
- budyń śmietankowy
-kandyzowana skórka pomarańczowa
-łyżeczka proszku do pieczenia
-herbatniki
Na polewę
-pół białka
-do 3/4 szklanki cukru pudru
Ser dwukrotnie zmielić.
Margarynę z cukrem utrzeć na puch.
W drugiej misce utrzeć w taki sam sposób jajka.
Dodawać masę jajeczną do masy margarynowej.
Przekonałam się że nie oddzielanie białka od żółtka powoduje że sernik nie opada aż tak mocno.Także polecam ten sposób do wypróbowania.
Dodawać partiami zmielony ser.Na koniec dodać kaszę budyń skórkę oraz proszek do pieczenia.
Formę do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Wylać ser ,wyrównać.
Piec około 70-80t w temp 175 C.
Zrobić lukier-białku rozbełtać widelcem dodawać puder aż do otrzymania gładkiej gęstej konsystencji.Polukrować wystudzone ciasto.
Smacznego
Piękny :)
OdpowiedzUsuńSernik pierwsza klasa, wygląda klasycznie czyli tak jak lubię najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńIle tych jajek do tego sernika
OdpowiedzUsuń5 jaj,już poprawiłam :)
Usuń