czwartek, 21 marca 2013

Chałka





Jeśli upieczecie ją w piątek wieczorem następnego dnia zjecie  pyszne śniadanie:)
A skoro w sobotę można śniadaniować dłużej to taka chałka nadaje się na nie w sam raz.
Jest pyszna mega puszysta.Bardzo łatwa w przygotowaniu,pięknie wyrastająca.
Polecam na śniadania i nie tylko.

Składniki

-500 gram mąki
-100 gram cukru
-25 gram świeżych drożdży
-szklanka mleka
-łyżka cukru waniliowego
-1 jajko
-30 gram masła rozpuszczonego i przestudzonego

Mąkę umieścić w misie miksera.Zrobić dołek wkruszyć drożdże dodać cukry ciepłe mleko,zasypać mąką.Poczekać ok 10 minut aż zaczyn wyrośnie.
Po tym czasie wbić jajko i za pomocą haków wyrobić ciasto.
Jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę ciepłej wody.
Na koniec wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiać.
Ciasto odłożyć do podwojenie objętości  w ciepłe miejsce(ok 40minut)
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
Z każdej z nich utoczyć cztery długie wałeczki.
Ja jedną chałkę oprószyłam cynamonem.
Na tym etapie może się wydawać że wałki są zbyt cienkie ale nie należy się tym przejmować ponieważ ciasto pięknie wyrasta.
Wałeczki spleść w chałkę.Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Chałki ułożyć na dużej blasze w odstępie posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
Piec 35 minut w temperaturze 170 C.Po jakichś 10-15 minutach kiedy chałka uzyska pożądany złoty kolor należy przykryć je folią i tak dopiec do końca.
Smacznego

Chałka złożona przed wyrastaniem




Po godzinie w ciepełku

2 komentarze:

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...