wtorek, 5 marca 2013

Chleb razowo-orkiszowy



Pyszny chleb.
Jego smak zastępuje i masło i wędlinę i warzywa na kanapce.
Doskonały także na słodko z dżemem i twarożkiem.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego bo już został napoczęty:)
Trzeba go bardzo pilnować bo rośnie jak oszalały:)
Polecam wypróbować.

Składniki:

-450 g mleka
-200 gram aktywnego zakwasu żytniego
-1 gram drożdży świeżych
-50 gram otrąb
-300 gram mąki pszennej razowej
-300 gram mąki jasnej orkiszowej
-100 gram płatków owsianych
-łyżka soli
-2 łyżki miodu

Drożdże wymieszać z zakwasem do rozpuszczenia.
W misie miksera umieścić kolejno płynne i sypkie produkty.
Wyrabiać końcówkami z hakiem ok 10 minut.
Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W tym czasie dwa razy złożyć.
Ciasto jest zbyt luźne na wyrastanie w koszu.
Dlatego ja po  2 godzinach kładę go na kamień i zamykam w wysmarowanej i obsypanej otrębami obręczy od tortownicy(tej mniejszej).Wkładam do nagrzanego piekarnika z włączonym światłem i czekam do momentu aż ciasto sięgnie brzegu tortownicy.
Wtedy nastawiam piekarnik na 210 C i piekę 45 minut.
Muszę tu jeszcze dodać jedną ważną rzecz-chleb upieczony w poniedziałek nie traci swojej świeżości przez kilka dobrych dni( w piątek był wyśmienitym śniadaniem  z serem i dżemem) :)
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...