wtorek, 5 marca 2013
Chleb razowo-orkiszowy
Pyszny chleb.
Jego smak zastępuje i masło i wędlinę i warzywa na kanapce.
Doskonały także na słodko z dżemem i twarożkiem.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego bo już został napoczęty:)
Trzeba go bardzo pilnować bo rośnie jak oszalały:)
Polecam wypróbować.
Składniki:
-450 g mleka
-200 gram aktywnego zakwasu żytniego
-1 gram drożdży świeżych
-50 gram otrąb
-300 gram mąki pszennej razowej
-300 gram mąki jasnej orkiszowej
-100 gram płatków owsianych
-łyżka soli
-2 łyżki miodu
Drożdże wymieszać z zakwasem do rozpuszczenia.
W misie miksera umieścić kolejno płynne i sypkie produkty.
Wyrabiać końcówkami z hakiem ok 10 minut.
Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W tym czasie dwa razy złożyć.
Ciasto jest zbyt luźne na wyrastanie w koszu.
Dlatego ja po 2 godzinach kładę go na kamień i zamykam w wysmarowanej i obsypanej otrębami obręczy od tortownicy(tej mniejszej).Wkładam do nagrzanego piekarnika z włączonym światłem i czekam do momentu aż ciasto sięgnie brzegu tortownicy.
Wtedy nastawiam piekarnik na 210 C i piekę 45 minut.
Muszę tu jeszcze dodać jedną ważną rzecz-chleb upieczony w poniedziałek nie traci swojej świeżości przez kilka dobrych dni( w piątek był wyśmienitym śniadaniem z serem i dżemem) :)
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz