Przepyszne uszka do barszczu lub zupy grzybowej.
Miękkie rozpływające się w ustach ciasto.
Mega elastyczne lepkie uszka bardzo szybko się robią i nie ,,puszczają,, w trakcie gotowania.
Pierwszy raz robiłam uszka z taka przyjemnością .
Polecam nie będziecie żałować.
Składniki na około 100 sztuk
-150gram mąki pszennej
-pół szklanki wrzątku
-łyżka oleju
-sól
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Można odrobiną podsypać mąką jeśli jest za luźne.Odstawić na pół godziny przykryte ściereczką.
Farsz do uszek
-grzyby
-cebula
-olej
-sól
-pieprz
Grzyby wcześniej namoczone ugotować do miękkości.Odcedzić lekko odcisnąć.
Cebulę zeszklić na oleju.
Wszystko zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.Doprawić.
Farsz ma być zwięzły plastyczny nie rozpadający się.
Przygotowanie
Ciasto podzielić na pół, Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta.
Nożem lub redełkiem podzielić na kwadraty.
Na każdy kłaść farsz i formować uszka.
Z drugą częścią postąpić tak samo.
Gotować w wodzie z odrobiną oleju i soli około trzech minut.
Uszka można zamrozić tuż po wystygnięciu .
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
Ależ tego natrzaskałaś! :D Uwielbiam uszka. Muszę kiedy zrobić ;p Ale nie tym razem, bo idę do mamy na Wigilię, więc ona zrobi ;p hahahaha
OdpowiedzUsuń