czwartek, 18 grudnia 2014

Wigilijna uszka

Przepyszne uszka do barszczu lub zupy grzybowej.
Miękkie rozpływające się w ustach ciasto.
Mega elastyczne lepkie uszka bardzo szybko się robią i nie ,,puszczają,, w trakcie gotowania.
Pierwszy raz robiłam uszka z taka przyjemnością .
Polecam nie będziecie żałować.

Składniki na około 100 sztuk

-150gram mąki pszennej
-pół szklanki wrzątku
-łyżka oleju
-sól

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Można odrobiną podsypać mąką jeśli jest za luźne.Odstawić na pół godziny przykryte ściereczką.

Farsz do uszek

-grzyby
-cebula
-olej
-sól
-pieprz

Grzyby wcześniej namoczone ugotować do miękkości.Odcedzić lekko odcisnąć.
Cebulę zeszklić na oleju.
Wszystko zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.Doprawić.
Farsz ma być zwięzły plastyczny nie rozpadający się.

Przygotowanie

Ciasto podzielić na pół, Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta.
Nożem lub redełkiem podzielić na kwadraty.
Na każdy kłaść farsz i formować uszka.
Z drugą częścią postąpić tak samo.
Gotować w wodzie z odrobiną oleju i soli około trzech minut.
Uszka można zamrozić tuż po wystygnięciu .
Smacznego.






1 komentarz:

  1. Ależ tego natrzaskałaś! :D Uwielbiam uszka. Muszę kiedy zrobić ;p Ale nie tym razem, bo idę do mamy na Wigilię, więc ona zrobi ;p hahahaha

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...