Przepis jest bardzo prosty.
Z podanych składników wychodzą trzy bardzo duże strudle.Ja zazwyczaj robię z jednej trzeciej porcji.
Składniki na ciasto
-1 kg mąki pszennej
-5 dag drożdży
-6 jaj
-szklanka cukru
-pół szklanki śmietany
-trzy czwarte szklanki mleka
-250 dag margaryny
-szczypta soli
Drożdże rozpuścić w śmietanie.Odłożyc na chwilę.
Margarynę rozpuścić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać do masy przesianą mąkę i resztę składników wyrobic ciasto aż będzie gładkie.Odstawić na noc do lodówki lub jeśli robimy je tego samego dnia na kilka godzin w miejsce o temp pokojowej.
Masa makowa
-1 kg maku
-20 dag cukru
-15 dag margaryny
-3 jajka
-orzechy ,rodzynki,skórka pomarańczowa dowolna ilość
-pół szkanki miodu
Mak przekręcić przez maszynkę dwa razy.Żółtka utrzeć z cukrem na puch.Białka ubić na sztywno.
Rozpuścić miód z margaryną dodać resztę składników.Delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części.
Każdą rozwałkować na prostokąt około pół cm grubości.
Nakladać mak zostawiając około trzech centymetrów wolnych brzegów.
Ciasto zwinąć w roladę.Następnie roladę zawinąć ciasno w pergamin ,jego brzegi oraz koniec powinny znależć się pod spodem strudla.
Pozostawić na kilkanaście minut następnie upiec na brązowo w piekarniku w 180C.Strudel będzie się piekł 40-50 minut.Jeśli zbyt szybko zrumieni się na wierzchu a boki będą białe należy przykryc go folią.Po upieczeniu strudel należy zostawić w pergaminie do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
Aaaa... wygląda mega apetycznie :) A mama w tym roku nie piekła wcale strudla...
OdpowiedzUsuń