piątek, 9 stycznia 2015

Budyń kokosowy

Prosty w wykonaniu budyń dla osób z nie tolerancją glutenu.
Pyszny ,mocno kokosowy.

Składniki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-żółtko
-środek z polowy laski wanilii
-mleko kokosowe ok 300 ml*
-cukier trzcinowy

Mleko kokosowe można pozyskać w dwojaki sposób.Można kupić w sklepie w puszce lub zrobić samemu w domu.W tym celu należy kilka łyżek wiórek kokosowych zmiksować z wodą w blenderze.Potem należy wylać wszystko na sitko i mamy mleko, natomiast wiórki można wykorzystać do ciasta lub ozdobić budyń.
Ja mieszam około 200 ml takiego własnoręcznie zrobionego mleka i dopełniam go tym z puszki.
Z podanej porcji mleka odlać pół szklanki.Resztę zagotować z wanilią a w połowie zmiksować żółtko i mąkę.Wylać na gotujące się mleko mieszać aż zgęstnieje.Po zestawieniu z palnika posłodzić wylać do miseczki .Można podawać z owocami(u mnie jagody).
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...