wtorek, 3 lutego 2015

Maultaschen z sosem koperkowym.

Maultaschen czyli niemieckie pierogi przypominajace kształtem włoskie ravioli tyle że duuużo większe.
W wersji orginalnej z cielęcymi parówkami.Ja zatąpiłam je mięsem mielonym.
Polecam to pyszne danie.

Składniki na ciasto:

-200 g mąki pszennej
-3 jajka
-3 łyzki oliwy z oliwek
-ok pół szklamki wrzątku
-pół łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto regulując je iloscią dodawanej wody.
Być może wody nie będzie potrzeba w ogóle.Wszystko zależy od jakości mąki.
Odstawić na około pół godziny.
 W tym czasie pzrygotować farsz.

Składniki na farsz:
 -ok 300 gram szpinaku
-ok 300 gram mięsa mielonego
-duża cebula
-kilka plasterków boczku
-łyżeczka gałki muszkatałowej
-sól,pieprz do smaku

Boczek podsmażyć do wytopienia się tłuszczu.Wyjąć boczek wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę,zeszklić.
Mięso mielone oraz szpinak poddusić(oddzielnie).
Składniki połaczyć doprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować .redełkiem wycinac duże prostokąty( wielkości dwóch dłoni).
Nakładać sporą ilość farszu na połowę ciasta.Złożyć pieróg mocno docisnąć krawędzie .
Gotować około 10 minut na niewielkiej mocy palnika.
Podawać z sosem koperkowym

Sos koperkowy:
 -szklanka wody
-duża garść koperku
-śmietana
-niewielka ilość wody wymieszanej z mąką

Wodę z koperkiem zagotować.Dodać śmietanę zagęścić.Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...