Maultaschen czyli niemieckie pierogi przypominajace kształtem włoskie ravioli tyle że duuużo większe.
W wersji orginalnej z cielęcymi parówkami.Ja zatąpiłam je mięsem mielonym.
Polecam to pyszne danie.
Składniki na ciasto:
-200 g mąki pszennej
-3 jajka
-3 łyzki oliwy z oliwek
-ok pół szklamki wrzątku
-pół łyżeczki soli
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto regulując je iloscią dodawanej wody.
Być może wody nie będzie potrzeba w ogóle.Wszystko zależy od jakości mąki.
Odstawić na około pół godziny.
W tym czasie pzrygotować farsz.
Składniki na farsz:
-ok 300 gram szpinaku
-ok 300 gram mięsa mielonego
-duża cebula
-kilka plasterków boczku
-łyżeczka gałki muszkatałowej
-sól,pieprz do smaku
Boczek podsmażyć do wytopienia się tłuszczu.Wyjąć boczek wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę,zeszklić.
Mięso mielone oraz szpinak poddusić(oddzielnie).
Składniki połaczyć doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować .redełkiem wycinac duże prostokąty( wielkości dwóch dłoni).
Nakładać sporą ilość farszu na połowę ciasta.Złożyć pieróg mocno docisnąć krawędzie .
Gotować około 10 minut na niewielkiej mocy palnika.
Podawać z sosem koperkowym
Sos koperkowy:
-szklanka wody
-duża garść koperku
-śmietana
-niewielka ilość wody wymieszanej z mąką
Wodę z koperkiem zagotować.Dodać śmietanę zagęścić.Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz