piątek, 13 maja 2016

Naleśniki Suzette



Dzieci kochają naleśniki.Ale te pokocha każdy!
Wszystko za sprawą sosu który nadaje im niebiański smak.
Zazwyczaj jem dwa dziś zjadłam pięć-to chyba najlepsza rekomendacja.
Nie zastanawiajcie się tylko róbcie :) 

Ciasto naleśnikowe:

300 g mąki(w wersji bez glutenu używam mąki gryczanej) 
szczypta soli 
około 700 ml mleka 
4 jajka 
70 g roztopionego masła 

Sos pomarańczowy:


80 g cukru 
1 łyżka wody 
100 g masła 
300 ml soku ze świeżych pomarańczy 
skórka strata z jednej pomarańczy 


Ponadto:

Około 200 gram białego sera wymieszanego z jogurtem naturalnym do pożądanej konsystencji.


Na teflonowej patelni karmelizujemy cukier z dodatkiem wody na złoty kolor. Wlewamy sok pomarańczowy. Redukujemy całość o połowę, dodajemy masło, skórkę pomarańczy, likier pomarańczowy i smażymy do czasu uzyskania gęstego sosu o konsystencji karmelu. 
Odstawiamy.

Ubijamy jajka z wystudzonym masłem przez kilka minut.Dodajemy resztę składników miksujemy.
Na patelni teflonowej wysmarowanej olejem smazymy cienkie naleśniki.
Smarujemy je białym serem i składamy je w chusteczkę.Polewamy sosem pomarańczowym.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...