niedziela, 3 września 2017

Ciasto z rabarbarem





Drugi zbiór rabarbaru właśnie trwa . To jeden z moich ulubionych owoców więc nie mogłam przegapić tego momentu . Mąż też niedbale rzucił wręczając mi kilka kilogramów ,,mam nadzieje na ciasto z rabarbaru,, więc bezdyskusyjnie musiało powstać.
Ciasto fajnie przenika sie smakami...neutralny spód,kwaskowy rabarbar plus słodka beza dają świetne połączenie .Polecam wypróbować.

Składniki

-200 g mąki pszennej
-50 g mąki ziemniaczanej
-200 g zimnego masła
-50 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
-4 jajka(żółtka i białka oddzielnie)

Z mąki,proszku ,cukru i margaryny zrobić kruszonkę. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno. Piec w piekarniku przez 20 minut. W międzyczasie przygotować rabarbar i bezę.

Rabarbar

-600 gram obranego rabarbaru
- mały słoiczek dżemu ( malinowy, borówkowy, jabłkowy)
- grysik migdałowy- ok 3 łyżek
- łyżeczka cynamonu

Rabarbar pokroić na centymetrowe kawalki. Dodać dżem ,cynamon i migdały ,wymieszać.

Beza

-4 bialka
-200 gram cukru
- łyżka maki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno , dodawać porcjami cukier, ubijać do jego zaniku. Dodać mąkę, krótko ubić.

Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar , przykryć bezą.
Piec ok 20 minut w temp 200 stopni,potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni ( suszenie bezy)i piec kolejne 40 minut pod przykryciem ( folia aluminiowa) Na 5 minut przed końcem folię zabrać aby beza lekko się zarumieniła.
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...