czwartek, 11 kwietnia 2013

Maślane ciastka earl grey z nutą pomarańczy



Ciasteczka które rozpływają się w ustach.
Pyszne, aromatyczne, mocno maślane.
Zadowolą każdego.
Można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze(o ile zostaną:))
Polecam
Przepis od Dorotki

Składniki:

-2 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki zmielonych liści herbaty earl grey(lub 4 torebki)
-1/2 łyżeczki soli
-230 gram masła w temperaturze pokojowej
-pół szklanki cukru pudru
-skórka otarta z jednej pomarańczy

Masło utrzeć na puch dodać cukier i sól ucierać do połączenia składników.
Mąkę wymieszać z herbatą,dodać wraz ze skórką pomarańczową  do  masy maślanej zmiksować.
Z ciasta utoczyć dwa długie wałki o średnicy ok3 cm.Zawinąć w folię aluminiową włożyć do zamrażarki na 45-60 minut.
Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki ok 4 mm szerokości ostrym nożem.
Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp 180C ok 15-20 minut do zrumienienia brzegów.
Smacznego

3 komentarze:

  1. ale pięknie wyglądają!!!! Może bym na weekend zrobiła, będziemy z mężem remontować pokój lasek, jeść ciastka i popijać piwko ;p hehehe

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie..ciekawe jakby smakowały na miodzie bo ja nie jem cukru. pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...