środa, 3 kwietnia 2013
Razowiec
Chleb rosnący baaaardzo powoli.Tak wolno że wreszcie usnęłam i został na całą noc w koszyku do wyrastania w ciepłym miejscu.
I dobrze mu to zrobiło:))
Chleb treściwy,gęsty,ciężki,lekko wilgotny.
Kwaskowy z nutą słodkości.
Na zakwasie.
Bardzo dobry.
Spróbujcie.
Składniki:
-300 gram mleka
-150 gram wody
-200 gram zakwasu żytniego
-600 gram mąki pszennej razowej
-50 gram mąki żytniej
-100 gram płatków owsianych
-łyżka soli
-3 łyżeczki miodu
Składniki umieścić w mikserze w kolejności płynne,sypkie.Wyrobić końcówkami z hakiem przez ok 10 minut.
Lekko natłuścić oliwą z oliwek i zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny trzykrotnie go w tym czasie składając.
Po tym czasie chleb umieścić w koszyku suto wysypanym mąką i zostawić go przykry ściereczką na całą noc.
Rano nagrzać piekarnik z kamieniem do 210 C.Przełożyć chleb ,piec 35 minut.
Wyjąć wystudzić na kratce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
czas nauczyć się robić zakwas :D
OdpowiedzUsuń