środa, 3 kwietnia 2013

Razowiec



Chleb rosnący baaaardzo powoli.Tak wolno że wreszcie usnęłam i został na całą noc w koszyku do wyrastania w ciepłym miejscu.
I dobrze mu to zrobiło:))
Chleb treściwy,gęsty,ciężki,lekko wilgotny.
Kwaskowy z nutą słodkości.
Na zakwasie.
Bardzo dobry.
Spróbujcie.

Składniki:

-300 gram mleka
-150 gram wody
-200 gram zakwasu żytniego
-600 gram mąki pszennej razowej
-50 gram mąki żytniej
-100 gram płatków owsianych
-łyżka soli
-3 łyżeczki miodu

Składniki umieścić w mikserze w kolejności płynne,sypkie.Wyrobić końcówkami z hakiem przez ok 10 minut.
Lekko natłuścić oliwą z oliwek i zostawić do wyrośnięcia na 4 godziny trzykrotnie go w tym czasie składając.
Po tym czasie chleb umieścić w koszyku suto wysypanym mąką i zostawić go przykry ściereczką na całą noc.
Rano nagrzać piekarnik z kamieniem do 210 C.Przełożyć chleb ,piec 35 minut.
Wyjąć wystudzić na kratce.
Smacznego.




1 komentarz:

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...