piątek, 10 maja 2013

Jogurt-wersja podstawowa





Dziś przygotowałam dla Was przepis na jogurt.Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowany słoiczek tego pysznego pożywnego dodatku do śniadania.
Składniki banalnie proste.Do przygotowania w  chwilkę by nazajutrz cieszyć się aksamitnym smakiem rozpływającym się w ustach.

Potrzebujemy

-litr mleka 3,2( nie UTH) a najlepiej mleko wiejskie jeśli ktoś może sobie na takie pozwolić
-200 gram jogurtu naturalnego

Mleko podgrzewamy do 50 C.Taka temperatura jest osiągnięta wtedy kiedy wkładając palec do mleka nie parzy nas.
Zdejmujemy z ognia,dodajemy jogurt mieszamy około 3 minut do połączenia się składników.
Przelewamy jogurt w słoiczki ,pojemniki z przykrywką. Zawijamy szczelnie w koc na 24 godziny.
Taki zabieg powoduje namnażanie się bakterii jogurtowych.
I gotowe:)
Już niedługo na blogu-co można zrobić jeszcze z takiego jogurtu:)
 


 
 
 
 

1 komentarz:

  1. Agnieszko dwa razy w tygodniu robię cały słoik naturalnego jogurtu, jestem od tej czynności i samego jogurtu uzależniona:-). Ja swoje mleko gotuję na bardzo małym ogniu przez 2 godziny by odparowało. Potem zostawiam do ostygnięcia i wtedy dodaję kultury bakterii. Taki jogurt jest bardzo kremowy i gęsty a smak boski, nie trzeba mu żadnych dodatków no chyba że mamy na to ochotę:-). Taki jogurt używam zamiast śmietany czy majonezu.
    Czekam na Twój kolejny jogurtowy post:-)

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...