niedziela, 21 lipca 2013
Piernik bez miodu
Szybkie ciasto kiedy nie mamy czasu na stanie w kuchni.
Pyszne,o kwaskowatej nucie ,piernikowym smaku,proste w wykonaniu.
Składniki
-2 szkl mąki
-3 jajka
-0,5 szkl oleju
-1szkl cukru
-szklanka mleka
-50 dag czekolady gorzkiej
-łyżeczka cynamonu
-łyżeczka kakao
-łyżeczka z lekkim czubkiem sody
-pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Ponadto na polewę:
-1,3 kostki masła
-2 łyżki kakao
-1 łyżka wody
-4 łyżki cukru
Czekoladę rozpuścić w połowie mleka zdjąć z palnika dodać resztę,odstawić.Jajka ubić z cukrem na puch.Dodać olej, cynamon, kakao, sodę , mleko z czekoladą,szybko przemieszać.Dodać mąkę i miksując dodawać dżem z porzeczki.
Piec 50 minut w temp 180 C.
Składniki na polewę umieścić w rondlu zagotować, mieszając lekko przestudzić polać wystudzone ciasto.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz