niedziela, 21 lipca 2013

Piernik bez miodu




Szybkie ciasto kiedy nie mamy czasu  na stanie w kuchni.
Pyszne,o kwaskowatej nucie ,piernikowym smaku,proste w wykonaniu.

Składniki

-2 szkl mąki
-3 jajka
-0,5 szkl oleju
-1szkl cukru
-szklanka mleka
-50 dag czekolady gorzkiej
-łyżeczka cynamonu
-łyżeczka kakao
-łyżeczka z lekkim czubkiem sody
-pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Ponadto na polewę:
-1,3 kostki masła
-2 łyżki kakao
-1 łyżka wody
-4 łyżki cukru

Czekoladę rozpuścić w połowie mleka zdjąć z palnika dodać resztę,odstawić.Jajka ubić z cukrem na puch.Dodać olej, cynamon, kakao, sodę , mleko z czekoladą,szybko przemieszać.Dodać mąkę i miksując dodawać dżem z porzeczki.
Piec 50 minut w temp 180 C.
Składniki na polewę umieścić  w rondlu zagotować, mieszając lekko przestudzić polać wystudzone ciasto.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...