poniedziałek, 2 września 2013
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
Pyszny chleb.
Na zakwasie.
Mięsisty,wysoki z miękką chrupiącą skórką.
Dodatek płatków owsianych sprawia że jest mega pożywny i zdrowy.
Przepis oczywiście od Dorotki
Wypróbujcie.Warto!
Składniki
-120 gram aktywnego zakwasu żytniego
-450 gram mąki pszennej chlebowej
-150 gram mąki orkiszowej
-15 gram świeżych drożdży
-450 gram ciepłej wody
-łyżka miodu
-łyżka soli
-40 gram płatków owsianych
Płatki uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni.Odłożyć.
Resztę składników umieścić w misie i zmiksować mikserem z hakiem przez 7-8 minut.
Ciasto odłożyć na 10 minut.Po tym czasie dodać płatki i zmiksować przez kolejna 5 minut.
Ciasto odłożyć(ja robię to w misie w której miksowałam) do wyrośnięcia do podwojenia objętości (około 2 godziny).
Nie mam jeszcze koszyka do wyrastania chleba więc piekę w naczyniu żaroodpornym i tam też zostawiam do drugiego wyrastania.
Ciasto wyłożyć do naczynia w którym będziemy piec wcześniej wysmarowanego oliwą i wysypanego otrębami.
Naciąć gęsto i mocno nożem i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rośnie bardzo szybko.U mnie góra godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 250 C.Umieścić w nim miseczkę z wodą.
Włożyć chleb i zmniejszyć temperaturę do 225 C.Piec 35 minut(u mnie jeden duży bochenek ).
Wystudzić na kratce.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz