poniedziałek, 29 września 2014

Czekoladowy sernik na zimno.

Przepyszny sernik.
Gładka rozpływająca się w ustach konsystencja.
Polecam wypróbować.

Potrzebujemy

Spód:
-150 gram herbatników
-garść rodzynek
-20 gram czekolady
-20 gram masła lub margaryny

Czekoladę trzemy na tarce jarzynowej.
Resztę składników blendujemy na tzw. mokry piasek.Dodajemy czekoladę mieszamy składniki i wszystko umieszczamy w tortownicy wyłożonej folia aluminiową(samo dno).
Lekko ugniatamy.

Masa:
-100 gram gorzkiej czekolady
-4 łyżeczki żelatyny
-200 gram białego sera
-szklanka jogurtu naturalnego
-10 gram masła

Ser przekręcamy przez maszynkę.
Żelatynę moczymy w jednej trzeciej szklanki wody.Kiedy stężeje rozluźniamy w kąpieli wodnej.Należy uważać aby się nie zagotowała.Lekko studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy masło zdejmujemy z palnika i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Lekko studzimy.
Powoli łączymy żelatynę z czekoladą.Dodajemy do sera ubijając na najwyższych obrotach miksera.
Dodajemy jogurt łączymy wszystkie składniki .Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wierzch posypujemy pokruszona czekoladą i ciasteczkami.
Chłodzimy w lodówce cała noc.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...