poniedziałek, 6 października 2014

Boczek gotowany

Czasami chce mi się czegoś co nie gości zbyt często na stole.
Bo niezdrowe, tłuste....trudno:-)
Boczuś zjadam zawsze ze smakiem.
Polecam ten najprostrzy w wykonaniu równie smaczny jak pozostale  jego odmiany.
Kawałek boczku należy przygotować dzień wczesniej.
Boczek ze skórą układany w naczyniu.Dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasie i przyprawy. Ja zawsze traktuje go dużą ilością pieprzu ,słodkiej papryki,majeranku,pietruszki oraz soli.
Wszystko dokładnie mieszam obsypuję boczek i wstawiamy na noc do lodówki.
Kolejnego dnia należy boczek obsmażyć ze wszystkich stron a następnie  zagotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim ułożyć w niej boczek i dusić około 1,5 godziny na malutkim ogniu.
Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...