Jednak nie trafiłam jeszcze jakiejś szczególnej w pizzerni.Staram się raz na jakiś czas upiec pizzę w domu i wtedy wszyscy chodzą z pełnymi brzuszkami i nazajutrz dzielą się resztą na śniadanie .
Mam wypróbowany przepis od zalania dziejów.Pyszna puszysta nie za cienka ale tez niezbyt gruba.
Dla mnie idealna.
Dzisiaj podzielę się nim z Wami przepisem.
Składniki na ciasto
- 6 szklanek mąki
- kostka 100 g drożdży
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- łyżka cukru
W wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdze.Mąką przesiewamy z solą robimy wgłębienie i wlewamy płyn razem z oliwą.
Ciasto zagniatamy i wyrabiamy około 15 minut.
Odstawiamy na góra pół godzimy w ciepłe miejsce.Ciasto bardzo szybko rośnie więc należy go pilnować lub umieścić w dużej misce.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na duże blachy piekarnikowe posmarowane olejem.Ja ciasta nie wałkuję a rozciągam rękami.
Ciasto smarujemy sosem nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Sos
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki ziół prowansalskich
Po leżakowaniu w piekarniku lekkim podrośnięciu wyciągam ciasto i obkładam ulubionymi składnikami.
Zwykle robię dwie różne pizze uwzględniając gusta domowników.
Pierwsza
- kurczak podsmażony
- ananas pokrojony w kawałki
- kukurydza
- suszone pomidory w zalewie oliwnej
-cebula
-ser
Druga
- tuńczyk z puszki
- salami
- pieczarki
- cebula
- ser
Pizzę piekę około 20 minut w temp 250 C.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz