Polecam wypróbować.
Składniki
-5 jaj
-trzy czwarte szklanki cukru
-czubata szklanka maki pszennej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-duża cytryna
-jedna czwarta szklanki oleju
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Sparzoną cytrynę otrzeć ze skórki i wycisnąć sok.
Białka oddzielić od żółtek.Białka utrzeć na sztywną pianę dodawać cukier dokładnie utrzeć.
Mąki z proszkiem przesiać przez sitko.
Do białek dodawać na przemian żółtka olej i mąki z proszkiem.
Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny.
Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50 minut w temperaturze 170 C.
Wystudzona babkę polukrować(powinna być lekko wystudzona)
Lukier
-2 łyżki śmietany co najmniej 30%
-szklanka cukru pudru
-sok z cytryny ok 1 łyżki
Śmietanę zagotować ,dodawać cukier puder ubijać trzepaczką.Po jego wyczerpaniu lukier zdjąć z palnika i dodać sok z cytryny.
Gorącym polać lekko wystudzoną babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz