poniedziałek, 3 listopada 2014

Puszysta babka cytrynowa

Zazwyczaj takie babki kończyły się zakalcem.Metodą prób i błędów skomponowałam babkę która pieczona już dwa razy udaje się znakomicie.
Polecam wypróbować.

Składniki

-5 jaj
-trzy czwarte szklanki cukru
-czubata szklanka maki pszennej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-duża cytryna
-jedna czwarta szklanki oleju
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Sparzoną cytrynę otrzeć ze skórki i wycisnąć sok.
Białka oddzielić od żółtek.Białka utrzeć na sztywną pianę dodawać cukier dokładnie utrzeć.
Mąki z proszkiem przesiać przez sitko.
Do białek dodawać na przemian żółtka olej i mąki z proszkiem.
Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny.
Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50 minut w temperaturze 170 C.
Wystudzona babkę polukrować(powinna być lekko wystudzona)

Lukier
-2 łyżki śmietany co najmniej 30%
-szklanka cukru pudru
-sok z cytryny ok 1 łyżki

Śmietanę zagotować ,dodawać cukier puder ubijać trzepaczką.Po jego wyczerpaniu lukier zdjąć z palnika i dodać sok z cytryny.
Gorącym polać lekko wystudzoną babkę.



 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...