czwartek, 27 listopada 2014

Ziemniaki po cabańsku.

Szkoda że dopiero niedawno odkryłam tą genialną w swej prostocie potrawę.
Obiad w jednym garnku.
Potrawa regionalna.
Smak który długo się pamięta.
Radzę przygotować od razu dużą blaszkę bo na pewno nic nie zostanie.
W oryginalnym przyrządzaniu potrzebujemy kociołka i paleniska więc jeśli ktoś takowym dysponuje to może spróbować przyrządzić ziemniaki w tradycyjny sposób.

Składniki
-ziemniaki pokrojone w ćwiartki lub gruba kostkę*
-cebula pokrojona w plastry
-marchew pokrojona w plastry
-burak pokrojony w cienkie pół plasterki (buraka można pominąć )
-dużo natki pietruszki
-boczek pokrojony w grubszą kostkę
-kiełbasa pokrojona w plasterki
-kilka liści kapusty
-sól ,pieprz,opcjonalnie papryka słodka

Jeśli posiadamy garnek gliniany lub żeliwny w nim należy umieścić składniki.
Jeżeli nie wystarczy zwykła głębsza blaszka.
Przygotowane składniki dzielimy na dwie części.
Ułożenie potrawy zaczynamy od ziemniaków,potem marchew ,burak i cebula,następnie boczek i kiełbasa na wierzch przyprawy.Należy suto posypać  potrawę.
Czynność powtarzamy z druga porcją składników.
Przykrywamy liśćmi kapusty.
Pieczemy około 1,5 godziny w temp 190 C.Potrawa jest upieczona kiedy składniki są miękkie a z piekarnika wydobywa się intensywny zapach.
Jeśli kapusta się przypieka należy potrawę przykryć folią aluminiową.

* ziemniaki w części można zastąpić cukinią jeśli ktoś ich nie jada.
Smacznego .



 
 

Wersja z ziemniakiem



Wersja z cukinią

1 komentarz:

  1. Kochana, normalnie genialne danie! Rzeczywiście mea proste! Na pewno zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...