Jeżeli lubicie buraki a te tradycyjne na ciepło znudziły się już polecam wypróbować sałatkę z buraków na zimno.Bogaty smak i przepyszny smak buraka sprawi że będziecie wracać do niej naprawdę często.
Składniki
-kilka buraków
-łyżka soku z cytryny
-sok z jednej średniej pomarańczy
-2 łyżki oleju
-kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku
-pół czerwonej papryki
-1 nieduża marchewka
-łyżeczka majonezu
-sól pieprz do smaku
-2 łyżki wody
Buraki upiec.W tym celu ułożyc całe równej wielkości na blasze podlać wodą i piec w ok 190 C 1,5 godziny.Sprawdzić widelcem czy są upieczone.
Buraki pieczone w przeciwieństwie do gotowanych w wodzie nie tracą swojego koloru ,smaku i cennych witamin.Ja zawsze piekę cała blachę buraków i część zamrażam krojąc lub trąc na tarce jarzynowej.
Gorące buraki wrzucić do zimnej wody.Po kilku minutach skórka z nich zejdzie bez trudu.
Wystudzone buraki pokroić w półplasterki.
Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej.Paprykę pokroić w słupki.Szczypiorek i pietruszkę grubo posiekać.
Ze wszystkich płynnych składników zrobić sos doprawić pieprzem i solą.
Wymieszać z warzywami.
Odstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...

-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dopiero co się urodziła a dziś skończyła dwa lata. Nie wiem kiedy ten czas minął. Wiem na pewno że był to wspaniały i wyjątkowy czas:...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz