poniedziałek, 6 października 2014

Spaghetti carbonara

Dziś danie niezwykle proste ,szybkie,nie wymagające jakichś specjalnych nakładów.
Do spaghetti carbonara potrzebujemy boczku ,warto więc upiec go kilka dni wcześniej by móc zrobić ten fantastyczny makaron.

Składniki

-makaron spaghetti
-3 duże jaja
-200 gram śmietany 30 %
-duża cebula
-dwa spore ząbki czosnku
- kilka plastrów boczku
-ser żółty wedle uznania polecam dać sporo
-zioła prowansalskie

Makaron gotujemy al. dente.
W czasie gdy makaron się gotuje podsmażamy boczek pokrojony w grubsza kostkę tak by się zrumienił.
Mięsko odkładamy a na pozostałym tłuszczu dusimy cebulę pokrojona w plasterki oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
dodajemy do boczku.
w osobnym naczyniu miksujemy jaja ze śmietana i ziołami.Potem już za pomocą widelca mieszamy z żółtym serem który trzemy na tarce jarzynowej.
Spaghetti odcedzamy .Do dużego garnka wrzucamy boczek z cebula i czosnkiem.Dodajemy makaron i natychmiast zalewamy sosem.
Mieszamy ostrożnie aż lekko zgęstnieje.
Podajemy natychmiast.
Smacznego .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...