poniedziałek, 2 marca 2015

Hamburgery


To pyszne danie chodziło za mną juz jakiś czas.
Właściwie za domownikami ;-)
Mówię danie ponieważ wielkość i zawartość porównuję do sporego obiadu:-)
Hamburgery zrobione własnoręcznie od a do z.
Przepyszna lleko słodkawa bułka cudownie miękka świetnie komponuje się z resztą która u mnie tez nieco ,,nietypowa,,.
Polecam:-)

Skladniki na hamburgery:

1 szklanka ciepłej wody
2/3 szklanki mleka w proszku
3 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 łyżeczki cukru
 12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 jajka
3,5 – 4 szklanek mąki pszennej
Ponadto :

1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania( pominełam)

Wodę ,masło,drożdże, mleko ,cukier,mieszamy razem i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy jajka ,sól oraz stopniowo mąkę do uzyskania gładkiej zwartej konsystencji.
Ciasto odstawiamy na około godzinę  w cieple miejsce.
Po tym czasie dzielimy go na sześć części formujemy duże hamburgery zawijając ciasto jak na bułeczki ,lekko spłaszczajac ręką.
Odstawiamy na kolejne pół godziny az podrosną.
Smarujemy żóltkiem i pieczemy około pół godziny w temp 190 C.
Nalezy uważać aby bułeczki nie przypiekły się.
Bułki kiedy trochę ostygną kroimy na pół i nadziewamy czym tylko chcemy.
U mnie było to  mięso mielone wołowe usmażone na grillu,papryka cebula,sałatka z białej kapusty ,ser żółty,musztarda,ketchup i sos czosnkowy.
Smacznego









1 komentarz:

  1. Omnomnommm! W przyszłym tygodniu bankowo robię :-)

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...