niedziela, 12 kwietnia 2015

Babka

Mimo że Wielkanoc już za nami wrzucam przepis na pyszną bezglutenowa babkę o mocnym cytrynowym aromacie.
Polecam upiec nie tylko na święta.
Babka jest bardzo puszysta krucha dlatego dobrze jest ją mocno napączować.
Przepis pochodzi od Dorotki.

Składniki

- 5 jajek
- szklanka cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 gram masła
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok z jednej cytryny rozcieńczony wodą

Jajka ubić na puch.Stopniowo dodawać cukier i ubijać do jego całkowitego zaniku.Dodawać partiami masło az do całkowitego połączenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać tylko do połączenia.
Dodać skórkę z cytryny wymieszać.
Formę do babek wysmarować masłem wysypać rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi.
Przełożyć do niej masę piec w 170 C przez około godzinę.
Babkę od razu wyjąć położyć na desce aby się wyrównała.
Po ostygnięciu napączować sokiem z cytryny i wody.
Udekorować lukrem i ewentualnie ozdobami.

Lukier

-szklanka cukru pudru
-2-3 łyżki gorącej wody

Lukier utrzeć łyżką.Jego gęstość regulować za pomocą wody i cukru.

Smacznego



1 komentarz:

  1. Ta babka jest przepyszna i mocno cytrynowa! Rozplywa sie w ustach!!

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...