czwartek, 7 maja 2015

Warkocz drożdżowy.

Szybki do zrobienia przepyszny na ciepło i w sam raz na śniadanie.
Dzieci go pokochają a dorośli...cóż...spróbujcie sami :)
Przepis oczywiście od Dorotki z MW.

Składniki

-230 gram przesianej maki
-14gram świeżych drożdży
-125 ml mleka
-2 duże żółtka
-50 gram cukru
-50 gram masła roztopionego
-16 gram cukru waniliowego

Nadzienie

-0,5 lub więcej szklanki nutelli

Ze świeżych drożdży mleka cukru i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn.
Po wyrośnięciu dodać resztę składników dobrze wyrobić pod koniec dodając rozpuszczone masło.
Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto ponownie krótko wyrobić.Rozwałkować na kwadrat 40x40 cm.
Posmarować nutellą i zwinąć jak roladę.
Roladę przekroić wzdłuż nie nacinając jednego końca.Spleść ze sobą ,końcówki zkleić.
Wyłożyć do formy najlepiej szerokiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Piec do 40 minut w 180C.
Po przestygnięciu polukrować.

Lukier

-szklanka cukru pudru
-3,4 łyżki wrzątku

Składniki wymieszać ze sobą aż do uzyskania gładkiej błyszczącej masy.

Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...