czwartek, 10 listopada 2016
Bezglutenowy chlebek
Dziś przepis na kolejny chleb bezglutenowy.W ostatnim czasie próbowałam wielu kombinacji i padło na tą .
Prosty,tylko mieszamy składniki.Chleb ładnie rośnie i dlugo zachowuje pierwotny stan.
Polecam.
Składniki na małą foremkę
-3/4 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki maki ryżowej
- szklanka wody
-20 dkg drożdży
-4 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- łyżeczka soli
-- pół łyżeczki cukru
Ciepla wode ,cukier i drożdże rozpuścić w misie miksera.Ziarna zblendować na średniej grubosci piasek. Mąki,sól,ziarna wsypać na płyn.Wyrobić hakiem do chleba.
Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia .
Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...

-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Upiekłam Swój pierwszy chleb. Znaczy nie pierwszy w sensie pieczenia a pierwszy w sensie kompozycji:) Trochę zmuszona(przeliczy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz