czwartek, 10 listopada 2016
Bezglutenowy chlebek
Dziś przepis na kolejny chleb bezglutenowy.W ostatnim czasie próbowałam wielu kombinacji i padło na tą .
Prosty,tylko mieszamy składniki.Chleb ładnie rośnie i dlugo zachowuje pierwotny stan.
Polecam.
Składniki na małą foremkę
-3/4 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki maki ryżowej
- szklanka wody
-20 dkg drożdży
-4 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia
- łyżeczka soli
-- pół łyżeczki cukru
Ciepla wode ,cukier i drożdże rozpuścić w misie miksera.Ziarna zblendować na średniej grubosci piasek. Mąki,sól,ziarna wsypać na płyn.Wyrobić hakiem do chleba.
Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia .
Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...

-
Upiekłam Swój pierwszy chleb. Znaczy nie pierwszy w sensie pieczenia a pierwszy w sensie kompozycji:) Trochę zmuszona(przeliczy...
-
Postanowiłam z uwagi na to ,że wpadłam w nałóg chlebowy zaopatrzyć się w to co potrzebne do jego wypieku. Zakupiłam więc dziś trzy kosze do...
-
Kto z Was nie lubi sernika ???? Ja też nie znam takiej osoby;) Ten przepis znalazłam u Dorotki Pyszny,mocny ,tradycyjny sernik. Mó...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz