poniedziałek, 20 marca 2017

Pyzy śląskie mocno nadziewane



mi


Czasami takie klimaty chodzą za mną.
Wszyscy robimy kluski śląskie ale takie pyzy z pysznym farszem z soczewicy i kurczaka robilam po raz pierwszy.
Na pewno nie po raz ostatni .
Warto  wypróbować , są bardzo szybkie w przygotowaniu.
Wystarczy przy okazji jakiegoś ziemniaczanego obiadu obrać troche wiecej ziemniaków i mozna działać na drugi dzień.

Skladniki

-ok 1,30 kg ziemniaków ugotowanych,wystudzonych i przekręconyvj przez maszynkę o drobnych oczkach
- maka ziemniaczana
- 1 jajko

Przygotowane ziemniaki umieścić w naczyniu.
Podzielić na cztery , jedną część wyjąć w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną z leciutka górką . Wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto.

Farsz

- ok 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 3 nogi z kurczaka( u mnie z rosołu z dnia poprzedniego)
- przyprawy( tymianek bazylia ,pietruszka, sól,pieprz)

Soczewice namoczyć najlepiej na noc. Rano ugotować odcedzić do gorącej dodać przyprawy , zbić troche tłuczkiem​ do ziemniaków.
Wystudzić
Zmielic w maszynce o drobnych oczkach. Zmienić oczka na grube i zmielic obrane mieso z nóg kurczaka. Dokladnie wymieszać ew jeszcze doprawić.
Na dłoni rozplaszczać placuszki z ziemniaków nadziewać sowicie farszem. Formować kulki wielkości jajka .
Gotować w osolonej wodzie okolo 5 minut od wypłynięcia.
Podawać z cebulką i skwarkami oraz czerwonym barszczem.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...