poniedziałek, 6 marca 2017

Sos słodko-kwaśny




Pikantny sos do sajgonek ,wrapów,pizzy i czego tam jeszcze chcecie.
Najważniejsze -jest własnoręcznie robiony od A do Z a więc nie znajdziemy w nim ulepszaczy,rzeczy niewiadomego pochodzenia i nie jest sztucznie barwiony .
Prosty i bardzo smaczny.

Składniki

-5 papryczek chili
-2 papryczki piri-piri w słoiku
-200 gram cukru
-250 ml octu ryżowego
-4 ząbki czosnku
-pół szklanki wody

Wykonanie.

Papryczki  chili oczyścić z pestek  pokroić w kostkę lekko zblendować.
Papryczki piri piri w całości razem z czosnkiem utrzeć w możdzieżu.
Wszystkie składniki umieścić w garnku.
Gotować około 10-15 minut na niewielkim ogniu.
Wystudzić sos w tym czasie zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję.
Przelać do butelki lub słoika.
Przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...