niedziela, 26 lutego 2017

Zupa krem z dyni





Dziś przepis na prosta kremowa zupę.
Bardzo sycąca i zdrowa.
Najlepiej wykorzystać do niej rosół z dnia poprzedniego.

Składniki:
-dynia piżmowa( najlepsza do zup o konsystencji kremu)
- około dwoch litrów rosołu
-100 ml slodkiej śmietanki
- 5 ząbków czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
- łyżka masła

Dynię obrać, pokroić na niewielkie kawałki.
Poddusić na maśle przez kilka minut.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową.
Po chwili wlać rosół i ugotować dynię do miękkości ( kilka minut).
Zblendować , dodać śmietankę , sól i pieprz.
Podawać na przyklad z podsmażonym mięsem kurczaka.
Smacznego .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...