czwartek, 23 lutego 2017

Kartacze





Potrawa która gościła kiedys na wielu wiejskich stołach.
W uboższej wersji ale kto by tam dociekał co bylo w środku 😃
Ważne ze ich smak jest nie do podrobienia i choc trzeba poswiecic troche czasu na ich przygotowanie ,kto zna ten smak wie że warto!
Polecam !

Składniki:

Ciasto
-2,5 kg surowych ziemniaków
-9 dużych ugotowanych ziemniaków ostudzonych i przeciśniętych przez praskę
- pół łyżeczki soli
-2 łyżki mąki ziemniaczanej z lekką górką

Farsz

- kilogram mięsa ( u mnie gulaszowe i szynka) może byc łopatka lub cos innego wedle uznania
-cebula
-pietruszka
-2 marchewki
-listki laurowe
-ziele angielskie
-majeranek
-pietruszka
- sos sojowy
- sól
-pieprz

Mieso pokroić na kawalki i ugotować z liściem i zielem w małej ilości wody. Na pół godziny przed końcem dodać warzywa.
Mieso i warzywa odcedzić ostudzić.
Przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach .
Doprawić resztą przypraw. Jesli jest zbyt suche uzupełnić bulionem pozostałym po gotowaniu.

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane.
Odcisnąć za pomocą gazy sok zostawić na okolo godzinę.
Po tym czasie odlać wodę a do maki ziemniaczanej pozostałej na dnie dodać oba rodzaje ziemniaków ,dwie łyżki mąki ziemniaczanej oraz sól.
Zagnieść elastyczne ciasto( niezbyt długo bo zrobi sie rzadkie).
Ciasto rozpłaszczać na dłoni kłaść sporą czesc farszu zlepiać formując podłużne pyzy , odkładać lekko opruszając mąka( u mnie skrobia kukurydziana).
Wrzucać na gotującą się wodę z odrobiną oleju.
Kiedy wypłyną na wierzch gotować około 5 minut.
Gorące podawać z cebulką i skwarkami.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...