piątek, 10 lutego 2017

Ciasto walentynkowe





Mówią że okazywać miłość powinniśmy sobie każdego dnia.
Nie potrzeba święta.
Dla mnie takie wyróżnienie dnia jest okazją aby przyjemnie spędzić dzień i zaskoczyć bliskich których kocham czymś słodko-czerwono-walentynkowym.
Bez analizowania ważności tego święta.
A więc polecam pyszne lekkie serduszkowe ciacho :)

Składniki na biszkopt:

 -4 jajka(białka i żółtka oddzielnie)
-4 łyżki cukru kryształu
-3 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka kakao przesianego
-szczypta proszku do pieczenia
-łyżka oleju

Białka ubijamy dodajemy cukier i ubijamy do jego zaniku.
Dodajemy pojedyńczo żółtka i olej.
Resztę wszystkich sypkich składników mieszamy ze sobą.
Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę o wymiarach około 36x24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto ,wyrównujemy.
Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Ciasto wyjmujemy zrywamy papier.
Śliską stroną do zewnątrz wykładamy ciastem keksówkę o takim samym krótszym boku.
Ma tworzyć literę U.
Tak ułożony biszkopt zostawiamy do wystygnięcia.

Serduszka:
-3 galaretki truskawkowe
-1 litr wody
-3 wysokie kubki lub np.wysoki wąski pojemnik lub opakowania po dużyć śmietanach,jogurtach
-foremka serduszko

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i umieszczamy w naczyniach.
Kiedy wystygną ostrożnie wyciągamy je z naczynia(trzeba na chwile wstawić je do garnka z gorącą wodą) układamy w pionie i wycinamy foremką długie serduszko.
Galaretki można rozpuścić wieczór wcześniej.Wtedy rano mamy gotową zastygniętą galaretkę.
Pozostałą galaretkę ponownie rozpuszczamy.

Masa śmietanowa:

-750 ml śmietany 36%
-3 łyżeczki cukru pudru
-5 łyżeczek żelatyny

Żelatynę zalewamy zimną wodą ( około pół szklanki)
Po 5 minutach podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia.Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem ,dodajemy żelatynę szybko miksujemy.

Ułożenie:

Na spód ciasta układamy około 1/3 masy śmietanowej.
Na to kładziemy serduszka z galaretki do góry nogami,lekko dociskamy aby pod spodem nie powstała pusta przestrzeń.
Wykładamy resztę masy śmietanowej uzupełniając dokładnie boki.
Na wierzch wylewamy rozpuszczoną uprzednio galaretkę pozostałą z serduszek.
Chłodzimy w lodówce najlepiej kilka godzin lub całą noc.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...