wtorek, 22 sierpnia 2017

Chłodnik litewski




Lato to czas kiedy sezonowe warzywa i owoce są na wyciągnięcie ręki.
Najlepsze są te wyhodowane własnoręcznie . Kiedy więc siałam buraczki wiedziałam se wylądują w chłodniku 😃
Tak tez się stało i powiem( choć mówię tak za każdym razem kiedy robię chłodnik) ze to mój najlepszy chłodnik ever. Szkoda że nie mozna jeść go częściej.

Składniki

- spory pęczek boćwiny z buraczkami
- ogórek kiszony
-dwa ogórki świeże
-dwa ząbki czosnku
-pęczek szczypiorku
-pęczek szczypiorku
-ok litra jogurtu
- ok 150 ml slodkiej śmietanki
- sól,pieprz
- 1-1,5 litra bulionu
- sok z cytryny
- jajka ugotowane na twardo

Boćwinke oczyścić ,buraczki i grubsze łodygi pokroić wrzucić do garnka z bulionem. Resztę pokroić ,odłożyć. Buraczki gotować okolo 20 minut dorzucić resztę gotować ok 7 minut. Doprawić pieprzem ,sola , cytryna i odstawić do ostygnięcia.
Po tym czasie dodać ogorki starte na tarce jarzynowej,posiekany koperek i szczypiorek,czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać dodać jogurt i śmietankę wedle uznania.Odstawić na godzine do lodówki.Podawac z młodymi ziemniakami i jajkiem.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...