środa, 7 marca 2018

Chleb cztery ziarna



Ostatnio regularnie piekę chleb. Lubie uniwersalne przepisy ,gdzie mozna zmieniać składniki,rodzaje mąk,przyprawy,ziarna. Dzisiaj wlasnie taki przepis.
Chleb można robić na wiele sposobów i zawsze wychodzi smaczny ale trochę inny. Przepis powiesiłam na lodówce więc jest pod ręką a ja w zależności jaka mąkę kupie w sklepie z takiej piekę chleb.
Polecam wypróbować.

Składniki na jedną dluga blaszkę keksówkę( ok 40 cm)

-250 gram mąki pszennej chlebowej z zarodkami
- 250 gram mąki żytniej razowej
-100 gram otrąb pszennych
- po 4 i łyżki nasion słonecznika,nasion sezamu,siemienia lnianego i maku
- łyżeczka soli
-30 gram drożdży
- łyżka cukru
- 600 ml cieplej wody

Z 200 ml wody , drożdży, cukru i garści mąki pszennej zrobic zrobic rozczyn. Odstawić na 15 minut. W misie miksera umieścić kolejno płyny,mąki i ziarna. Wyrobić hakiem przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( okolo 40 minut). Po tym czasie ciasto odgazować i umieścić w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wygładzić mokrą ręką.Wstawić do ciepłego piekarnika na ok 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec godzinę w 220 stopniach. Wystudzić na kratce.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...