czwartek, 8 marca 2018

Rozgrzewająca sałatka obiadowa


Marzec w pełni ,zima w pełni. Świadomie wybieramy wtedy wiecej warzyw korzennych ale ileż można jeść marchewkę z groszkiem w milionowej odsłonie :-D
Zatem dzisiaj wyjęłam to co lubie i wyczarowałam sałatkę,potrawkę czy jak kto woli do obiadu.Można zastąpić nią ziemniaki,ryż czy kaszę. Można podać obok.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki:
- 150 gram mrożonego groszku
-150 gram czerwonej soczewicy
- jedna duża cebula
- ząbek czosnku
-łyżka startego imbiru
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- sól,pieprz
- łyżka oleju

Soczewice zalewamy ciepłą wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w grubą kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy soczewicę,zamrożony groszek,pół szklanki wody,czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy aż groszek będzie miękki. Dodajemy mleko kokosowe,przyprawiamy ,chwilę dusimy. Dodajemy starty imbir mieszamy i zdejmujemy z ognia. Podajemy ciepłe z np.kotletem mielonym.
Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...