Pyszny chleb na bazie mąki gryczanej(gryka nie zawiera glutenu) i zakwasu żytniego(bakterie pracujące przy jego produkcji niszczą gluten).Niekoniecznie dla bez glutenowców.
Chleb jest prawdziwym zbiorem składników odżywczych.Posiada sporą ilość białka,dobrych złożonych węglowodanów i zdrowych tłuszczy.
Polecam wypróbować.
Ja chleb piekę po wystudzeniu kroję na kromki i mrożę.Zawsze mam pod ręką świeży :)
Składniki
-3 jajka
-300 gram mąki gryczanej
-60 gram mąki kukurydzianej(można w całości dać gryczaną)
-5 łyżek zakwasu żytniego(im starszy tym lepszy)
-5 gram drożdży(lub trochę mniej bądź wcale jeśli mamy mocny zakwas)
-3/4 szklanki wody
-pół łyżeczki soli
-5 łyżek siemienia lnianego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.Ciasto powinno być lekko lejące się(jeśli takie nie jest dodać trochę wody).
Piec 40 minut w temp 180C do tzw suchego patyczka.Wystudzić.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz