niedziela, 16 czerwca 2013

Chleb bezglutenowy





Pyszny chleb na bazie mąki gryczanej(gryka nie zawiera glutenu) i zakwasu żytniego(bakterie pracujące przy jego produkcji niszczą gluten).Niekoniecznie dla bez glutenowców.
Chleb jest prawdziwym zbiorem składników odżywczych.Posiada sporą ilość białka,dobrych złożonych węglowodanów i zdrowych tłuszczy.
Polecam wypróbować.
Ja chleb piekę po wystudzeniu kroję na kromki i mrożę.Zawsze mam pod ręką świeży :)

Składniki
-3 jajka
-300 gram mąki gryczanej
-60 gram mąki kukurydzianej(można w całości dać gryczaną)
-5 łyżek zakwasu żytniego(im starszy tym lepszy)
-5 gram drożdży(lub trochę mniej bądź wcale jeśli mamy mocny zakwas)
-3/4 szklanki wody
-pół łyżeczki soli
-5 łyżek siemienia lnianego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.Ciasto powinno być lekko lejące się(jeśli takie nie jest dodać trochę wody).
Piec 40 minut w temp 180C do tzw suchego patyczka.Wystudzić.
Smacznego


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...