wtorek, 25 czerwca 2013

Letni bigosik



Z dużą ilością koperku ,chudym mięskiem i lekką zasmażką.Najlepszy o tej porze roku bo z młodej kapustki .
Polecam

Składniki
-duża główka młodej kapusty
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-dużo koperku grubiej  posiekanego
-chude mięsko ok pół kg ( można dodać też kiełbaskę lub żołądki z kurczaka zamiast)
-sól
-pieprz kolorowy
-łyżka oleju kokosowego
-łyżka mąki kukurydzianej(dla bezglutenowców) lub pszennej
-liść laurowy
-2 ziela angielskie

Mięso ugotować  na 0,5 godz przed końcem dodać listek i ziele.
Rosół zachować mięso porwać na kawałki( kiełbasę zasmażyć,żołądki ugotować jak mięso).
W dużym garnku zagotować wodę.Wrzucić na gotującą posiekaną nie za drobno kapustę.Pogotować maksymalnie kilka minut.Odcedzić.
Do rosołu dodać koncentrat,mięso, sól i pieprz.Wlać rosół do kapusty.Zrobić zasmażkę dodać do kapusty dokładnie wymieszać chwilę pogotować,wrzucić koperek przykryć odstawić na 15 minut.



1 komentarz:

  1. super, dzieki za przepisik, niby taki prosty ale nie robilam wiec napewno skorzystam Tush

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...