niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami/sezonowymi owocami



Pyszne ciasto które można robić od momentu pojawienia się pierwszych owoców sezonowych a także zimową porą zastępując świeże tymi z puszki.

Biszkopt
-5 jaj
-1,5 szkl mąki pszennej
-1szkl cukry kryształu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki octu
Dodatkowo:
-20 dag margaryny Kasi
-1/4 szkl mąki pszennej
-1,5 szkl cukry kryształu

Białka ubić na sztywno dodać cukier ubijać do jego zaniku.W miseczce rozmącić żółtka z proszkiem i octem aż mocno wyrosną dodać do białek szybko zmiksować.Dodać mąkę wymieszać łyżką tak aby wtłoczyć jak największą ilość powietrza.
Ciasto przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Z margaryny,mąki i cukru zrobić kruszonkę ,posypać biszkopt.Piec ok 40 minut w temp 180 C.
Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.

Masa
-600 gram truskawek
-800 ml wody*
-2 budynie śmietankowe
-2 galaretki(dowolne lub współgrające z owocami)
-pół kostki margaryny Kasi
-3 łyżki cukru

Truskawki zmiksować w blenderze na gładką masę.
600 ml wody z cukrem zagotować.200 ml wody dopełnić 200 gramami zmiksowanych truskawek.Dodać budynie waniliowe i wylać na gotującą się wodę.Kiedy masa zacznie gęstnieć dodać dwie galaretki chwilę pogotować by się rozpuściły.Dodać pozostałą część truskawek natychmiast zdjąć z palnika i dodać margarynę mieszając aż się rozpuści.
Część masy wyłożyć na ciasto zostawić w lodówce by stężała na tyle by móc wylać kolejną porcję.Postępować takaż do wyczerpania masy .Po wylaniu ostatniej warstwy położyć drugą część ciasta i wstawić na noc do lodówki,tam też należy przechowywać ciasto.

*w przypadku przygotowywania masy z owoców z puszki wodę zastąpić sokiem i ew dopełnić do pożądanej ilości.
Smacznego


5 komentarzy:

  1. za takie ciasto mój chłop byłby w stanie Ci się oświadczyć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hhehe dobre...piecz zatem to na pewno Tobie się odwdzięczy jakoś:D

    OdpowiedzUsuń
  3. a właśnie myślałam co mogę jeszcze zrobić z truskawek, bo dzisiaj zrobiłam koktajl i pierogi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. o napewno ciasto tez wyprobuje jej jak ono slicznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  5. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...