niedziela, 23 czerwca 2013
Ciasto z truskawkami/sezonowymi owocami
Pyszne ciasto które można robić od momentu pojawienia się pierwszych owoców sezonowych a także zimową porą zastępując świeże tymi z puszki.
Biszkopt
-5 jaj
-1,5 szkl mąki pszennej
-1szkl cukry kryształu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki octu
Dodatkowo:
-20 dag margaryny Kasi
-1/4 szkl mąki pszennej
-1,5 szkl cukry kryształu
Białka ubić na sztywno dodać cukier ubijać do jego zaniku.W miseczce rozmącić żółtka z proszkiem i octem aż mocno wyrosną dodać do białek szybko zmiksować.Dodać mąkę wymieszać łyżką tak aby wtłoczyć jak największą ilość powietrza.
Ciasto przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Z margaryny,mąki i cukru zrobić kruszonkę ,posypać biszkopt.Piec ok 40 minut w temp 180 C.
Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.
Masa
-600 gram truskawek
-800 ml wody*
-2 budynie śmietankowe
-2 galaretki(dowolne lub współgrające z owocami)
-pół kostki margaryny Kasi
-3 łyżki cukru
Truskawki zmiksować w blenderze na gładką masę.
600 ml wody z cukrem zagotować.200 ml wody dopełnić 200 gramami zmiksowanych truskawek.Dodać budynie waniliowe i wylać na gotującą się wodę.Kiedy masa zacznie gęstnieć dodać dwie galaretki chwilę pogotować by się rozpuściły.Dodać pozostałą część truskawek natychmiast zdjąć z palnika i dodać margarynę mieszając aż się rozpuści.
Część masy wyłożyć na ciasto zostawić w lodówce by stężała na tyle by móc wylać kolejną porcję.Postępować takaż do wyczerpania masy .Po wylaniu ostatniej warstwy położyć drugą część ciasta i wstawić na noc do lodówki,tam też należy przechowywać ciasto.
*w przypadku przygotowywania masy z owoców z puszki wodę zastąpić sokiem i ew dopełnić do pożądanej ilości.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
za takie ciasto mój chłop byłby w stanie Ci się oświadczyć :D
OdpowiedzUsuńHhehe dobre...piecz zatem to na pewno Tobie się odwdzięczy jakoś:D
OdpowiedzUsuńa właśnie myślałam co mogę jeszcze zrobić z truskawek, bo dzisiaj zrobiłam koktajl i pierogi :D
OdpowiedzUsuńo napewno ciasto tez wyprobuje jej jak ono slicznie wyglada
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń