Dziś coś na kształt tarty.
Zrobilam z głowy jedynie ciasto kruche jest ,,przepisowe,, choc też nie do końca😃
Polecam bo jest naprawde pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Ciasto kruche
-100 gram mąki pszennej
-250 gram mąki pszennej razowej
-100 gram brazowego cukru
-230 gram margaryny
Wszystkie skladniki szybko zagnieść.
Podzielić na pół.Jedną połówką wylepić okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiec w 180 stopniach około 20 minut.
W tym czasie przygotować rabarbar i budyń.
Rabarbar
-400 gram rabarbaru
-opakowanie cukru waniliowego
-kilka łyżek cukru
Rabarbar obrać pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować aż trochę woda odparuje. Ilość cukru jest orientacyjna zależy od tego jak kwaśny jest rabarbar.
Odłożyć do przestudzenia.
Budyń
-1,5 szklanki mleka
-1,5 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
Szklankę mleka z cukrem zagotować.W reszcie rozpuścić budyń, połączyć zagotować.
Przygotowujemy go kiedy ciasto jest podpieczone.
Chodzi o to aby gorący wyłożyć na ciasto.
Na podpieczony spód wyłożyć budyń na niego rabarbar.
Przykryć drugą połową ciasta.Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz