sobota, 20 sierpnia 2016

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym


Miejsce w którym mieszkam, kocham min za to że w lasach można znaleźć prawdziwe skarby. Grzyby jak grzyby ktoś powie ale tutaj są one naprawdę piękne,okazałe i zdrowe.
Sezon kurkowy już w pełni wiec podaję przepis na pyszny obiad z kurkami w roli głównej.

Składniki na placki( porcja dla rodziny)

- około 10 średniej wielkości ziemniaków
- duża cebula
-2-3 jajka
-2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej (w wersji bez glutenu)
- sól i pieprz

Obrane surowe ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach lub użyć maszyny jesli taką posiadacie.
Dodac resztę składników, dokladnie wymieszać.
Smażyc placki na rumiano.

Skladniki na sos

-ok 250 gram kurek
- mała cebula
-150 ml śmietany do sosów (30-36%)
- sól,pieprz,masło

Kurki oczyścić (wieksze podzielić) ja przelewam kilkukrotnie zimną wodą,czynność tą wykonując bardzo szybko by kurki nie wciagnęły wody.
Na patelni rozgrzać masło wrzucić kurki smażyć około 7 minut dodac pokrojoną w piórka cebulę i smażyć kolejne 3 minuty.
Dodać śmietanę przyprawić pogotować około 5 minut by sos trochę odparował.
Sos wylać na talerz położyć placki.
Smacznego.




1 komentarz:

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...