środa, 12 października 2016

Złote ciasto z kokosem i kremem budyniowym.




To proste w wykonaniu ciasto znikło w mig w moim domu.
Wcale mnie to nie dziwi bo krem budyniowy to najlepszy krem tego typu jaki jadłam do tej pory a dodatek wiórek kokosowych sprawia że ciasto rozplywa sie w ustach.
Radzę też zanotować sobie przepis na biszkopt- rośnie duży i prosty jak stół 😁

Skladniki na biszkopt

-5 jajek
-3/4 szklanki cukru kryształu 
- szklanka z czubkiem mąki 
- łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier .Miksujemy około 5 minut. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach w prostokatnej blaszce.
Ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż.

Masa budyniowa
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- czubata łyżką cukru waniliowego( z prawdziwa wanilią)
- 750 ml mleka
- pol szklanki cukru kryształu 
-2 żółtka 
-6 łyżek wiorek kokosowych
- dodatkowo 200 gram masła 

Odkladamy 200 ml mleka dodajac do niego żółtka,budyni3,cukier waniliowy.
Reszte mleka z cukrem kryształem i wiórkami zagotowujemy i dodajemy do niego pozostałą część mleka.Gotujemy budyń.Studzimy.
Maslo ubijamy na puch dodajemy po łyżce budyniu.

Posypka kokosowa

- 50 gram masła 
-100 gram wiorek kokosowych

Masło rozpuszczamy na patelni.Wrzucamy wiórki kokosowe lekko rumienimy caly czas mieszając.Studzimy.

Ukladamy:
Polowa biszkoptu
2/3 masy budyniowej
Polowa biszkoptu
1/3 masy budyniowej
Prażone wiórki kokosowe

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...