To proste w wykonaniu ciasto znikło w mig w moim domu.
Wcale mnie to nie dziwi bo krem budyniowy to najlepszy krem tego typu jaki jadłam do tej pory a dodatek wiórek kokosowych sprawia że ciasto rozplywa sie w ustach.
Radzę też zanotować sobie przepis na biszkopt- rośnie duży i prosty jak stół 😁
Skladniki na biszkopt
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru kryształu
- szklanka z czubkiem mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier .Miksujemy około 5 minut. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach w prostokatnej blaszce.
Ciasto studzimy i przecinamy wzdłuż.
Masa budyniowa
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- czubata łyżką cukru waniliowego( z prawdziwa wanilią)
- 750 ml mleka
- pol szklanki cukru kryształu
-2 żółtka
-6 łyżek wiorek kokosowych
- dodatkowo 200 gram masła
Odkladamy 200 ml mleka dodajac do niego żółtka,budyni3,cukier waniliowy.
Reszte mleka z cukrem kryształem i wiórkami zagotowujemy i dodajemy do niego pozostałą część mleka.Gotujemy budyń.Studzimy.
Maslo ubijamy na puch dodajemy po łyżce budyniu.
Posypka kokosowa
- 50 gram masła
-100 gram wiorek kokosowych
Masło rozpuszczamy na patelni.Wrzucamy wiórki kokosowe lekko rumienimy caly czas mieszając.Studzimy.
Ukladamy:
Polowa biszkoptu
2/3 masy budyniowej
Polowa biszkoptu
1/3 masy budyniowej
Prażone wiórki kokosowe
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz