sobota, 8 października 2016

Ciasto czekoladowe z bezą i musem cytrynowym


Napisalabym coś slowem wstepu o tym cieście....ale będę sie powtarzać bo wszystkie ochy i achy napisala Dorotka z MW skąd zaczerpnełam przepis.
Zmienilam tylko górę i tak smakuje mi o wiele bardziej( nigdy nie pieklam tej wersji bez bezy).
Ciasto jest obłędne.Koniec kropka.
Jeśli chcecie sie uzależnić od tego smaku polecam upiec....ja wracam do niego juz któryś raz z kolei.
Link tutaj . Za pierwszym razem ciasto wydawalo mi się mega trudne do wykonania ale teraz kiedy przepis znam praktycznie na pamięć😉
Bardzo polecam!!!

Skladniki na ciasto

-4 jajka
- 150 gram cukru
- 45 gram kakao przesianego

Żółtka ubic z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao zmiksować. Dodać ubite na sztywno białka krotko zmiksowac na najwyzszych obrotach miksera.
Okrągłą forme wylozyc papierem do pieczenia( czesniej go zmiać w kule potem rozprostowac to ulatwi wyłożenie okrągłej formy).Wyłożyc ciasto wyrównać.
Piec do 40 minut w 180 stopniach.
Wyjąć z formy i z jeszcze cieplego zerwać papier.
Wystudzić.

Skladniki na mus cytrynowy

- szklanka cukru
- ok 1/3 do 1/2 szklanki wycisnietego soku z cytryny
-otarta skórka z cytryny
-4 żółtka
- 115 gram masla w temperaturze pokojowej
- 200 gram śmietany kremówki 30 lub 36%

Sok z cytryny z połową cukru umieścić w garnku z grubym dnem.Zagotować do rozpuszczenia sie cukru.W tym samym czasie ubić żółtka z pozostałą połową cukru na puch.Goracy sok cytrynowy wlewać do żółtek nie przerywajac ubijania .
Mus przelać spowrotem do garnka.Podgrzewać ciagle mieszajac aż zabulgocze.Mus bardzo sie przypala ja gotuje go bardzo szybko w ostatniej fazie nie mieszam tylko czekam az pojawi sie pierwszy bąbel i zdejmuje z palnika i od razu przelewam do misy.
Goracy mus umieścić we wsoomnianej misie miksera.Ubijać przez kilkanaście minut aż napuszy sie i wystygnie. Nie przerywajac miksowania dodawac po malym kawalku masła w temp pokojowej.Dadać skórkę z cytryny oraz ubitą śmietanę kremówkę.
Mus wyłożyć na zimne ciasto i schlodzic w lodówce.

Beza

-160 gram bialek( powinny wystarczyc te pozostale z musu jesli nie dodać)
-240 cukru kryształu
- szczypta soli

Bialka z solą ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier. Ubijać aż do zaniku cukru przy sprawdzaniu palcami czy jest wyczuwalny.
Bezę umieścić w tej samej formie w której pieczony był spód ciasta na papierze do pieczenia zostawiajac okolo 2 cm wolnego brzegu.Beza podczas pieczenia rośnie i wypełnia tą przestrzeń.
Piec w 140 stopniach oloko 1,5 godziny lub odpowiednio dłużej jeśli jeszcze nie jest sucha
Wystudzoną umiescic na musie cytrynowym.
Ciato przechowywać w lodówce pod przykryciem z delikatnym dojeciem powietrza.
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...