poniedziałek, 26 września 2016

Tarta obiadowa




Dzis tarta na słono.Doskonała na obiad i śniadanie dnia następnego.
Tylko kilka składników i szybkie przygotowanie a gwarancja smaku murowana.
Polecam
Porcja dla czterech bardzo głodnych osób.

-500 gram mąki pol na pol pszenna i razowa
- 250 gram masła
-jedno jajko
- około pół szklanki wody
- sól,pieprz

Wszystkie skladniki mieszamy zagniatajac ciasto by było elestyczne.
W razie potrzeby należy dodac troche wody.
Wkladamy na pół godziny do lodówki.
W miedzyczasie robimy farsz.

Wrzucamy kolejnona patelnie z olejem kokosowym czekajac aż poprzednie się podsmaży: cebulę,starta marchewkę( dwie)pieczarki( dwie sztuki), paprykę pokrojona w prążki ( dalam dwie) ,cukinie starta na tarce jarzynowej( dałam pół ).
Tak naprawdę możemy wrzucić ulubione warzywa pamiętając tylko aby pozostale one lekko chrupkie po przesmażeniu.
W drugiej patelni przesmazamy 400 gram dowolnego miesa mielonego.

W misce mieszamy
-200 gram smietany 30%
- 200 gram jogurtu naturalnego
- 4-5 jajek
- sól,pieprz,sos sojowy

Niską formę wykładamy papierem do pieczenia.Wylepiamy formę ciastem razem z brzegiem.
Nakłuwamy widelcem.
Na ciasto wykładamy warzywa,na nie mięso.Calość zalewamy śmietaną wkladamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.Pieczemy okolo godziny pilnujac by sie tylko tarta zarumieniła .Na 15 min przed koncem posypujemy żółtym serem lub mozzarellą.
W wersji bezglutenowej jest równie dobra.Wystarczy tylko cześć mąki zastąpić bezglutenową i mamy oddzielną porcję .
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...