Dziś trochę teorii.
Często w przepisach na chleby nie ma slowa o formowaniu.
Często też umieszczamy chleb w brytfance ,pieczemy wyciagamy i za chwile chleb opada.
Przepis jest orosty chleb robimy jak ciasto ucierane ,gdzie zatem jest błąd?
Wlasnie w formowaniu.
Polega ono na kilkunastokrotnym złożeniu ciasta uformowanego w prostokąt .
Ciasto skladamy do siebie dwoma koncami a potem tak samo z drugiej strony.
Warto zerknąć na filmiki na yt.
Jeśli mamy chleb o konsystencji ciasta ucieranego nie bójmy sie dodac wiecej mąki aby dalo sie formować. Chleb tylko zyska na smaku. Oczywiście trzeba mieć wyczucie i nie przesadzić z ilością .Ciasto powinno byc elastyczne tylko na tyle by ladnie sie składało a nie sztywne jak ciasto kruche.
Poniżej ten sam chleb bez i z formatowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz