wtorek, 20 września 2016

Pasta z czarnej fasoli



Dziś przepis na pyszna pastę.Fasola w roli głównej ,tutaj czarna fasola uznawana za najzdrowszą z tego gatunku.

Składniki

- około pół szklanki fasoli
- kilka plastrów cukinii
- mala cebula
- łyżeczka suszonych zmielonych grzybów
- trzy łyżki oleju
- majeranek suszony
- sól,pieprz,kilka kropel sosu sojowego

Wykonanie

Fasole moczymy w wodzie przez dwie trzy godziny.  Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i cukinię i grzyby,smażymy .
Kiedy woda z warzyw wyparuje uzupelniamy ja tylko do poziomu warzyw. Trzeba pilnować aby warzywa nie wyschły z braku plynu na patelni.
Dodajemy też resztę przypraw. Po usmażeniu woda powinna troche odparowac ale nadal pozostawać z warzywami.Kiedy warzywa są miękkie łączymy je z fasolą. Blendujemy. Masa powinna miec konsystencję pozwalającą rozsmarować ją na pieczywie . Studzimy.Przechowywujemy w lodówce .
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...