Rolada na którą przepis wyciagnełam od pani kucharzacej w jednym z polskich hoteli skradla moje serce od pierwszego kęsa.
Jest pyszna,puszysta po prostu idealna.
Wspaniała na przyjecia!!
Najlepiej smakuje na drugi ,trzeci dzień.
Zaraz zrobię ją kolejny raz i kolejny raz skradnie serce gości.
Skladniki
Ciasto zielone
2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki szpinaku zblendowanego (lub blanszowanego drobno pokrojonego)
Ciasto żółte
2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki serka feta
Ciasto pomarańczowe
2 szt jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki Ajvaru(pasta bakłażanowo-paprykowa)
Każde z ciast robimy oddzielnie.
Zasada jest ta sama.Bialka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno.
Do żółtek dodajemy resztę składników krótko miksujemy.Dodajemy białka delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasta wylewamy jedno obok drugiego na papier na dużą blachę (ta z piekarnika jest idealna).
Można delikatnie przemieszać widelcem. U mnie wyglada to tak
Pieczemy w 190 stopniach 20 minut.Ciasto powinno sie lekko zarumienić.
Po wyjeciu z piekarnika natychmiast zrywamy papier .
Na wilgotną ściereczkę kładziemy papier na nie roladę zerwana strona do góry i zawijamy roladę.Studzimy.
Nadzienie
-400 gram serka mascarpone
- garść natki pietruszki
-pieprz mielony
- ok 250 gram szynki( najlepiej pakowanej juz cienko pokrojonej bez skórki)
Wszystkie skladniki oprócz szynki mieszamy ze sobą.
Roladę rozwijamy i układamy polowa serka- szynka- polowa serka.
Zwijamy roladę i dadatkowo zawijamy w papier do pieczenia.
Chłodzimy w lodówce najmniej noc.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz