piątek, 26 kwietnia 2019

Hummus z pieczonymi pomidorami




Pasty to moje ulubione smarowidło. Hummus jest wspaniałym produktem . Możesz posmarować chleb ,użyć liści sałaty, krakersów oraz w zasadzie wszystkiego co może posłużyć jako baza.
Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujemy tylko dobrego blendera lub innego przyżądu który pozwoli nam uzyskać gładką masę.

Potrzebujemy

-szklanka suchej ciecierzycy moczonej przez noc w ciepłej wodzie
-kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
-dwa ząbki czosnku
-łyżka pasty tahini
-4 łyżki oliwy z oliwek
-sól,pieprz

Ciecierzycę gotujemy w wodzie w której się moczyła około godziny aż będzie miękka. W razie konieczności uzupełniamy poziom wody w trakcie gotowania.
Wodę odlewamy, ciecierzycę wstepnie blendujemy. Dodajemy pastę, oliwę,pomidory,czosnek przeciśniety przez praskę i blendujemy do uzyskania gładkiej konsysytencji.W razie potrzeby uzupełniamy oliwą lub wodą która została z gotowania do uzyskania pożądanej konsystencji.Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...